Cukráři z Francie překonali Italy. Upekli největší jahodový dort na světě

23.04.2025

Cukrárna poblíž Paříže vytvořila nový světový rekord, když upekla jahodový dort dlouhý 121,88 metru. Použila na něj přibližně 350 kilogramů čerstvých jahod, 150 kilo cukru, 415 kilo žloutkového krému a 4000 vajec. O rekordu informovala ve středu agentura AFP.
Cukráři z Francie překonali Italy. Upekli největší jahodový dort na světě

Tímto rekordem, který potvrdil komisař Guinnessovy knihy rekordů, Francie znovu získala světové prvenství, o něž ji v roce 2019 připravila Itálie dortem dlouhým 100,48 metru.

Vítězný jahodový dort (fraisier) vznikl z iniciativy známé cukrárny Maison Héloïse v městečku Argenteuil na okraji Paříže a na jeho přípravě se podílely dvě desítky dalších cukráren.

Hledáte práci v gastronomii nebo v pohostinství? Vyberte si z aktuálních nabídek práce na jobDNES.cz

Příprava trvala týden a závěrečná kompletace zabrala celou noc a větší část následujícího dne. Výsledkem byl dezert vážící 1,2 tuny, který se táhl přes souvislou řadu stolů vinoucích se podél ledové plochy zimního stadionu v Argenteuil.

Aby komisař jahodový dort schválil, musel dezert připravený podle tradičního receptu měřit minimálně osm centimetrů na šířku i na výšku a být vyroben v jednom kuse.

OBRAZEM: Kuriozity, které se dostaly do knihy rekordů

Bizarních rekordů není nikdy dost.